“ΛΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ”

βασισμένο στο θεατρικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε

σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου

 

“…και ακριβώς τη στιγμή που άλλοι φαλιρίσανε, αποτύχανε , το βάλανε στα πόδια, τα παρατήσανε, ξεφουσκώσανε , ξεφτίσανε με το ανοιχτό ζευγάρι...εμείς να το ξαναεφεύρουμε από την αρχή! Να το ξαναανακαλύψουμε, για μας!...Ανοιχτό, πολιτισμένο, ελέυθερο ζευγάρι! Απάνω του!”

 

Πρεμιέρα: Θέατρο Δέντρο , Σάββατο 12 Μαρτίου, 8.30 μ.μ 2021

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένα παιδί και ένας εραστής είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην τελική λήψη αποφάσεων. Η ανάγκη του ανθρώπου για να βρει το νόημα της ζωής άκοπα και στην επιφάνεια οδηγεί πολλές φορές στον πυρήνα της ύπαρξης και στην σύγκρουση με τον ισχυρότερο κριτή για τον καθένα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι και ο ήρωας που προτείνει μια ανοιχτή «ελεύθερη» σχέση, ένα ανοιχτό ζευγάρι, έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια του την ύπαρξη θέτοντας ένα διαχρονικό υπαρξιακό ερώτημα:”Γιατί ο άνθρωπος αισθάνεται σκλαβωμένος εκεί που επέλεξε από μόνος του να βρίσκεται και  πως στην αναζήτηση του για  την χαμένη του ελευθερία αιχμαλωτίζεται σε μια άγνωστη εκδοχή του εαυτού του;”

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιας γυναίκας σε απευθείας σύνδεση με το κοινό, είναι η αφετηρία του έργου «Λεύτερο Ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε. Μέσα από αυτή γινόμαστε μάρτυρες της τελευταίας φάσης της ζωής ενός ζευγαριού.

Ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράμε δημιουργούν ένα έργο που ο χρόνος της αφήγησης του μπλέκεται με τον χωροχρόνο της σκηνής επιτρέποντας μας να δούμε μέσα από τα μάτια της ηρωίδας του, τη σκέψη και την εικόνα που εκείνη έχει για τον ματαιωμένο της γάμο.

Ζευγάρι στην ζωή ο Φο και η Ράμε θέτουν ερωτήματα εν έτη 1983, που ούτε σήμερα είναι δυνατόν να απαντήσουμε σε σχέση με τον συντηρητισμό, την κτητικότητα, τους οικογενειακούς και τους κοινωνικούς θεσμούς ακριβώς γιατί το πρόβλημα βρίσκεται ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό ασυνείδητο.

Έχοντας αυτά ως αφετηρία, η σκηνοθεσία προσπαθεί να αναδείξει σε έναν συνδυασμό σημειωτικής και συμβολισμών από την μια και μίας καταβύθισης στην ανθρώπινη ψυχολογία από την άλλη, τους προβληματισμούς που αναδεικνύονται μέσα από πλαστές φιλελεύθερες θέσεις και προτάσεις στην σημερινή αστική κοινωνία

 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου

Δραματουργία: Κατερίνα Χριστοδουλίδου

Εικαστική επιμέλεια: Ευαγόρια Δαπόλα

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Γωγάκης

 

Ηθοποιοί επι σκηνής

Κατερίνα Λούρα 

Ονησίφορος Ονησιφόρου

Ανδρέας Καρούμπας

 

Παραστάσεις

Λευκωσία - Θεατρο Δέντρο: πρεμιέρα: 12 Μαρτίου , 8.30 μ.μ. 13 & 27 Mαρτίου , 6.00 μ.μ. 3 Απριλίου, 6.00 μ.μ 19,23,25,26 Μαρτίου, 8.30 μ.μ.

Λεμεσός -Το Παλίο Ξυδάδικο: 9 Απριλίου, 6.00 & 8.30 μ.μ.

Λεύτερο Ζευγάρι

©2023 by Simply. Created on Editor X.

© 2022 by Theatro De. Created by MKC

Μείνετε ενήμεροι για τις παραστάσεις και τις δράσεις του Θέατρου Δέντρου

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή

Με την εγγραφή αποδέχομαι τη διατήρηση των προσωπικών μου δεδομένων στη διαχείριση του Θέατρου Δέντρου

NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

info@theatrodentro.com

press@theatrodentro.com

Tel: 99 33 38 71, 99 38 46 06

Ενότητος 44, Παλλουριώτισσα

Τ.Κ. 1041, Ενορία Παναγίας

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ